2009-11-25 15:35:10• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Aláírták a paktumot

Aláírta szerdán Bukarestben a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azt az egyezséget, amely a liberálisok részéről támogatást biztosít Mircea Geoana szociáldemokrata elnökjelöltnek  romániai elnökválasztás második fordulójára.

A megállapodást Mircea Geoana szociáldemokrata és Crin Antonescu liberális pártvezér látta el kézjegyével a román parlament épületében. Geoana megköszönte a liberálisoknak a támogatást, és úgy értékelte, hogy fontos lépést tettek a romániai politikai stabilitás biztosítása érdekében. Leszögezte: szó sincs "tisztségeken való osztozkodást" jelentő politikai alkuról vagy a szavazatokkal való üzérkedésről. Korábban a Demokrata Liberális Párt (PD-L) által támogatott, és az elnökválasztási versenyben maradt Traian Basescu ezzel vádolta meg a liberálisokat, akiknek a támogatására a választás második körében ő is számított.

Geoana rámutatott: a politikai erőknek és a román társadalomnak arra kell összpontosítania erőfeszítéseit, hogy karácsonyig hivatalába iktassák az új kormányt, amelyet Klaus Johannis nagyszebeni polgármester vezet majd. Mindkét alakulat ugyanis az erdélyi németajkú városvezetőt javasolja miniszterelnöknek.
Antonescu is azt hangsúlyozta: a két alakulat úgy írta alá ezt az együttműködést, hogy azt megelőzően nem osztozkodott a tisztségeken. Antonescu bízik abban, hogy az elnökválasztás december 6-án sorra kerülő második fordulója után új elnöke lesz Romániának


Összeállt a két párt, a szövetséget pedig meg is pecsételték
Összeállt a két párt, a szövetséget pedig meg is pecsételték


Kedden a PNL a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) is egyezséget kötött. Ez a megállapodás ugyan nem nevezi nevén Geonát mint támogatandó elnökjelöltet, de a román és a romániai magyar sajtó, akárcsak Basaescu demokrata pártja úgy értelmezi azt, mintha az RMDSZ valóban letette volna a garast Geoana mellé. A kommentárok szerint mindez annak reményében történik, hogy a választás után a három párt - a PSD, a PNL és az RMDSZ - együtt alkothat majd kormánykoalíciót. Az RMDSZ is támogatja, hogy Klaus Johannis legyen Románia következő miniszterelnöke. Az országot jelenleg Emil Boc demokrata miniszterelnök ügyvivő kormánya irányítja, amelyet a három párt alkotta parlamenti többség október közepén buktatott meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: